Tudatos fehérjebevitel

 

A vegetáriánus táplálkozással kapcsolatban egyesek attól tartanak, hogy szervezetük nem jutna hozzá minden szükséges tápanyaghoz, ha hús nélkül táplálkoznának. Oszlassuk el az aggodalmakat: valójában a húsevés jár hátrányokkal, a vegetáriánus táplálkozás pedig teljesen egészséges.

 

A VEGETARIANIZMUS

Egészséges:
A tejtermékekkel kiegészített, zöldségeket, gyümölcsöket, olajos magvakat magába foglaló táplálkozás nagy mennyiségben tartalmaz a növekedéshez, fejlődéshez, terhességhez, szoptatáshoz, fokozott szellemi és fizikai tevékenységhez szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat, esszenciális fehérjéket, szénhidrátokat és telítetlen zsírsavakat. Az ilyen étrenden élők nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak, türelmesebbek, és hosszabb az élettartamuk.

Táplálkozástanilag megfelelő:
Táplálékunknak a dietetikusok által meghatározott optimális energia-összetétel szerint
30%-nál kevesebb zsíradékot,
12% körüli fehérjét, és minimum
58%-nyi szénhidrátot ajánlott tartalmaznia.
A tudatosan összeállított vegetáriánus étrend sokkal jobban megfelel ezeknek az elveknek, mint a vegyes táplálkozásúak étrendje, amelynél a hazai adatok szerint az energiabevitel
42%-át zsiradék,
15%-át fehérje,
43%-át pedig szénhidrát teszi ki.

Semmi sem hiányzik

A lakto-vegetáriánus étrend megfelelő minőségben és mennyiségben tartalmazza a szervezetben végbemenõ életfunkciók tökéletes működéséhez elengedhetetlen enzimeket, vitaminokat, ásványi anyagokat és minden egyéb tápanyagot.

Olykor felmerül az a kérdés, hogy a vegetarianizmus nem jár-e vas- és B12 vitaminhiányos vérszegénységgel, elégtelen mennyiségű fehérje- és energiabevitelével, és csökkent fizikai és szellemi teljesítőképességgel. E kétségek eloszlatása érdekében nézzük meg, hogyan jutnak hozzá a vegetáriánusok a szükséges vas, B12 vitamin és fehérjemennyiséghez.

Vas:
Nagyon fontos szerepet játszik a vörösvérsejt képződésében és működésében, felszívódását a C-vitamin segíti. Főbb étrendi forrásai: tej, teljes kiőrlésű búzaliszt, olajos magvak, mák, aszalt sárgabarack, aszalt szilva, mazsola, áfonya, szeder, málna, meggy, paradicsom, spenót, brokkoli, zöldborsó, sütőtök, cékla, káposzta, paprika.

Betegségek megelőzése:
A vegetáriánus táplálkozásúak testtömeg-mutatója és vérük koleszterinszintje alacsonyabb, mint a nem-vegetáriánusoké. Körükben ritkábban fordulnak elő a civilizációs betegségek, vagyis a szív- és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás, a daganatos betegségek, az elhízás, a cukorbetegség, az emésztőrendszeri megbetegedések, a mozgásszervi bántalmak, az allergiás megbetegedések és a mentális zavarok. Az ellenállóképesség megfelelő működésének biztosításával a vegetáriánus étrend az immunrendszert is kedvezően  befolyásolja.

Betegségek kezelése:
Az előbb felsorolt betegségek gyógyításának egyik alapja a megfelelő diéta kialakítása, vagyis a kalóriaszegény, kevesebb telített zsírt, fehérjét és sót, nagyobb mennyiségű rostot, vitaminokat, ásványi anyagokat és összetett szénhidrátokat tartalmazó étrend.

Életmód:
A vegetáriánusok nemcsak egészségesebben táplálkoznak, hanem általában nagyobb hangsúlyt fektetnek a relaxációra, a testi-lelki harmónia megteremtésére, ezáltal a stressz elkerülésére, a természettel való békés együttélésre. Mindezek a tényezők a betegségek megelőzésében és gyógyításában egyaránt kiemelkedő szerepet játszanak.

Miért betegek ritkábban a vegetáriánusok?

Mert a vegyes táplálkozáshoz képest a vegetáriánus étrend nagyobb mennyiségben tartalmazza a betegségek megelőzéséhez szükséges alkotóelemeket. A főként hús alapú étkezés esetén az alább felsorolt, immunitást erősítõ faktorok a szükségesnél lényegesen kisebb mennyiségben találhatók meg.

Antioxidánsok:
A káros hatású, a sejtek öregedését gyorsító oxigéngyököket kötik meg a szervezetben.
Fő képviselőik: A C- és az E-vitamin. A vízben oldódó C-vitamin nagyobb mennyiségben található meg a grapefruitban, a narancsban,  a citromban, a málnában, a barackban, a csipkebogyóban, a zöldségek közül pedig a paprikában, a brokkoliban, a káposztában és a paradicsomban. A zsírban oldódó E-vitamin fő forrásai a gabonacsírák, a teljes kiőrlésű búzaliszt, az olajos magvak, a tejtermékek, a leveles zöldségek, a zöldbab és a zöldborsó.

Kardioprotektív hatású anyagok:
A szív- és érrendszeri betegségek fő rizikótényezőit, az emelkedett koleszterinszintet és a magas vérnyomást csökkentik. Ide tartozik a kálium, a kálcium és a magnézium.
A kálium a tejtermékeken kívül a legnagyobb mennyiségben növényi tápanyagokban található meg, olyanokban mint a burgonya, a spenót, a zöldborsó, a zöldbab, a káposzta, a kelbimbó, a karfiol, a sütőtök, a paprika, a paradicsom, a gyümölcsök közül pedig a banán, a mazsola, az alma és a barack.
A kálcium fő forrásai a tejtermékek, az olajos magvak, a teljes kiőrlésű búza, a spenót, a káposzta, a brokkoli, a bab és az aszalt gyümölcsök.
A magnézium nagyobb mennyiségben a tejtermékekben, az olajos magvakban, a búzacsírában, a búzakorpában, a rozsban és a hüvelyesekben  található meg.

Rostok:
A magas rosttartalmú ételek csökkentik a vér koleszterinszintjét, ezáltal a szív- és érrendszeri betegségek előfordulási gyakoriságát. Alacsony energiatartalmuknál és magas vízkötő képességüknél fogva a testsúly csökkentéséhez és az optimális bélműködéshez is elengedhetetlenek. Forrásai a zöldség- és főzelékfélék, a búza- és zabkorpa, a zabpehely és a gyümölcsök túlnyomó része.

B12 vitamin:
A vörösvérsejtek érési folyamatához szükséges vízben oldódó vitamin. Főbb forrásai: tejtermékek, leveles zöldségek, savanyított zöldségek, számos gyógynövény.

Esszenciális fehérjék:
Elsőrendû fehérjéknek nevezzük azokat az aminosav-forrásokat, amelyek megfelelő mennyiségben és arányban tartalmazzák az esszenciális aminosavakat. A biológiai érték (az összes aminosav százalékos aránya) tekintetében a legjobb fehérjeforrásnak a tej számít, amely 100%-ban tartalmazza ezeket az aminosavakat. Ezt követi a sajt és a savanyú tejtermékek csoportja 85–90%-kal, a szója biológiai értéke 80% körüli, a bab, a lencse, a sárgaborsó, a burgonya és a teljes kiőrlésű búzaliszt pedig 60–75%-os értékű.

Az egészséges életmód alapja a tudatos lakto-vegetáriánus táplálkozás, amely jó életminőségben eltöltött, hosszú életre biztosít lehetőséget.

 

Ha valaki attól tart, hogy húsevés nélkül nem lenne elég ereje, csak nézze meg ezt a szigorúan vegetáriánus  állatot.

"Amíg az emberi társadalom továbbra is engedi a tehenek rendszeres levágását a vágóhídon, nem lehet szó békéről és jómódról."
A. C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada